Incompany: “Mensen komen met voorbeelden terug van wat ze bereikt hebben.”

Marloes Verkerk, Manager nieuwbouw & Interim manager bedrijfsvoering bij Woonbedrijf

Fijn en ongestoord wonen in duurzame en betaalbare woningen. Dat is wat Woonbedrijf, de grootste woningcorporatie van Zuid-Nederland, iedere dag wil waarmaken voor haar ruim 70.000 bewoners. Bij Woonbedrijf werken ruim 300 medewerkers, waaronder Marloes Verkerk. Zij werkt er – na een carrière van 15 jaar bij verschillende commerciële projectontwikkelaars – nu 3 jaar als Manager nieuwbouw en sinds kort – tijdelijk – als Interim manager bedrijfsvoering.

In mei 2024 volgde het team nieuwbouw samen met collega’s uit twee andere teams een incompany training Harvard Onderhandelen bij het ADR Instituut. Hoe kwam dit zo? En hoe hebben Marloes en haar collega’s deze training ervaren? We vroegen het Marloes.

Ambitieuze organisatie

Als we haar vragen waarom Woonbedrijf op zoek is gegaan naar een training over onderhandelen, steekt Marloes direct enthousiast van wal: “Binnen Woonbedrijf hebben we een flinke ambitie. Met mijn team, team nieuwbouw, werkten we enkele jaren geleden nog aan 250 sociale woningopleveringen per jaar. Maar vanwege het tekort aan betaalbare huurwoningen zijn we constant op zoek naar nieuwe kansen om onze portefeuille uit te breiden. Inmiddels zitten we op 665 opleveringen per jaar, waarvan 600 sociale woningen en 65 middenhuurwoningen. Om deze aantallen te kunnen realiseren zijn we continu in gesprek met andere partijen in de stad (Eindhoven, red.). Niet alleen bij het begintraject over het verwerven en ontwikkelen van posities, maar ook tijdens de verschillende projectfases die daarna komen. Organisatiebreed werken we samen met zo’n 1.000 leveranciers. Dit betekent dat veel collega’s dagdagelijks in onderhandeling zijn.”

Bij Woonbedrijf staat de opleiding en ontwikkeling van het personeel hoog in het vaandel. Iedereen heeft een eigen jaarlijks ontwikkelingsbudget en een aanvullend opleidingsbudget. Ook worden er regelmatig individuele assessments uitgevoerd. Marloes: “Uit een aantal van die assessments kwam onderhandelen als thema naar voren. Het bleek dat een aantal mensen uit mijn team tegen dezelfde vraagstukken aanliep en de wens had om het onderhandelen beter onder de knie te krijgen. Nu hadden we deze mensen naar een cursus kunnen sturen, maar het leek ons wel gaaf om met zijn allen een cursus te doen. Daarom hebben we besloten om met een drietal teams een incompany training te gaan volgen.”

Excellent Onderhandelen

In hun zoektocht naar een geschikte training, koos Woonbedrijf voor de training Harvard Onderhandelen van het ADR Instituut. Marloes: “Deze methode sluit het beste aan bij hoe wij werken. Woonbedrijf is een sociaal-maatschappelijke club. Veel van onze mensen vinden een onderhandeling eigenlijk pas echt geslaagd als er geen verliezers zijn. Omdat je bij Harvard Onderhandelen een win-winsituatie creëert op basis van belangen in plaats van standpunten, dachten wij dat deze methode heel goed bij ons zou passen.”

Hoe dan?

Tijdens de training zijn Marloes en haar collega’s op zoek gegaan naar het ‘hoe’ achter Harvard Onderhandelen. “Want dat klinkt natuurlijk mooi, onderhandelen naar een win-winsituatie, maar hoe doe je dat precies?” aldus Marloes. “En als het een moeilijk gesprek wordt, hoe ga je daar dan mee om?”. Hiervoor gaven de trainers van het ADR Instituut de deelnemers verschillende handvatten. Marloes: “Zelf gebruik ik de schilmethode nu heel regelmatig, ook privé trouwens. Dat doe ik door steeds verder af te pellen waar het bij de ander om draait, het liefst met oordeelloze vragen. Oordeelloos vragen triggerde mij al jarenlang. Tijdens de training leerde ik dat herformuleren daarin extra meerwaarde geeft. Deze combinatie kan je echt ver brengen om een gesprek zonder verliezers te voeren.”

Ook van haar collega’s krijgt Marloes terug dat zij enthousiast zijn over wat zij tijdens de training hebben geleerd. “Mensen komen met voorbeelden terug van wat ze bereikt hebben tijdens hun gesprekken. Ook zie ik dat ze elkaar er in de wandelgangen op aanspreken. Dat is wel een ander pluspunt van deze training. Door de interactieve opzet, in samenspel met drie verschillende teams, hebben we elkaar weer beter leren kennen, en dat heeft intern voor meer verbinding gezorgd. Dus in die zin was de training ook een win-win!”

Wie:                                    Marloes Verkerk

Beroep:                              Manager nieuwbouw & Interim manager bedrijfsvoering bij Woonbedrijf

Opleiding:                         Incompany training Harvard Onderhandelen

Wanneer:                           2024

Waarom ADR Instituut:

+ Flexibel

 + Interactief

 + Verbindend

Klik hier voor meer informatie over de training Harvard Onderhandelen

Interview: Alexandra Vuijk
Fotografie: Petri Bakker