“Nu leerde ik ook naar persoonlijke belangen te kijken tijdens onderhandelingen.”

Fariël Becker werkte tijdens haar loopbaan bij de politie, de VN en als inhouse legal counsel in het bedrijfsleven. In februari startte zij als freelance legal counsel bij Ahold Delhaize en september 2023 volgde zij de 2-daagse training Harvard Onderhandelen bij het ADR Instituut. We interviewden Fariël over deze keuze en haar ervaringen.

Loopbaan

In 2011 studeerde Fariël af aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Dat deed zij in twee richtingen: rechtspleging en internationaal en Europees recht. Vervolgens werkte zij een aantal jaar in verschillende juridische functies bij de politie. In 2015 wilde Fariël onderzoeken of zij meer met haar opleiding internationaal recht wilde doen en kreeg zij de kans om 9 maanden stage te lopen bij de VN in New York. Een mooie ervaring, maar Fariël merkte dat ze het echte juridische werk miste. En dus keerde ze terug naar Europa, maar maakte wel de overstap naar het bedrijfsleven. Daar specialiseerde zij zich de afgelopen jaren in IT-recht, privacyrecht en e-commerce.

Begin dit jaar startte zij als freelance legal counsel. Fariël: “Ik merkte dat ik toe was aan een volgende stap in mijn loopbaan. Maar ik was een beetje zoekende en vond niet direct passende vacatures, dus besloot ik als freelance Legal Counsel aan de slag te gaan. Dat geeft mij de mogelijkheid om opdrachten te kiezen in rechtsgebieden waar ik energie van krijg. Vrijwel direct kreeg ik een mooie opdracht bij Ahold Delhaize, waar ik het op dit moment erg naar mijn zin heb.”

Patstelling

Als legal counsel is Fariël vrijwel altijd in onderhandeling. “Op dit moment houd ik mij vooral bezig met commerciële contracten,” vertelt Fariël. “Ik ben dus continu aan het onderhandelen met verschillende leveranciers en klanten. Als jurist ben je er natuurlijk in getraind om argumenten uit te wisselen. Daarbij gaat degene met de beste argumenten er doorgaans met de prijzen vandoor. Maar ik merkte wel dat je tijdens onderhandelingen soms ook in een patstelling terechtkomt, zeker naarmate de belangen groter worden.”

Die patstelling vindt Fariël de meest interessante fase van een onderhandeling. Fariël: “Dit maakte dat ik op zoek ging naar manieren om die patstelling te doorbreken en de onderhandelingen tot een goed einde te brengen, zonder dat de relatie verzuurt.” In de literatuur die Fariël hierover las, stuitte zij op het fenomeen Harvard Onderhandelen. “Deze methode werd gepresenteerd als de beste manier om te onderhandelen, omdat de methode uitgaat onderhandelen op basis van belangen in plaats van posities.” Nadat zij bij het ADR Instituut een online introductie had gekregen over Harvard Onderhandelen, was Fariël zo enthousiast dat ze zich inschreef voor de 2-daagse training.

Doorvragen

Tijdens de training wilde Fariël op zoek naar het ‘hoe’ achter Harvard Onderhandelen. Fariël: “Het klinkt mooi, onderhandelen op basis van belangen, maar hoe doe je dat precies? Dat leerde ik tijdens de training. Het mooie daarbij was dat ik altijd dacht dat je moest uitgaan van zakelijke belangen, maar tijdens de training leerde ik om juist ook naar persoonlijke belangen te kijken.”

Als we Fariël vragen naar de belangrijkste vaardigheid die zij tijdens de training heeft geleerd, antwoordt ze: “Als ik merk iemand heel stellig is tijdens een gesprek, pas ik de schilmethodiek toe en vraag ik hem of haar nu eerst hoe dat komt. En als de ander daar een antwoord op heeft gegeven, probeer ik dat niet zo snel mogelijk te pareren en een oplossing voor te stellen, maar vraag ik door. Dat werkt erg goed. Ook sluit ik onderhandelingen tegenwoordig anders af. Op het moment dat het erop lijkt dat we een oplossing hebben bereikt vraag ik altijd ‘Maar is hiermee voor jou dan ook alles opgelost, zijn hiermee jouw zorgen weggenomen?’ Daarmee voorkom je dat je achteraf alsnog tegen obstakels oploopt.”

Wie:                                       Fariël Becker

Beroep:                                 Freelance Legal Councel

Opleiding:                            Training Harvard Onderhandelen

Wanneer:                             2023

Waarom ADR Instituut:

+ Gestructureerde lesmethode
+ Goede afwisseling theorie en praktijk
+ Feedback van cursisten en docenten

Klik hier voor meer informatie over de training Harvard Onderhandelen

Interview: Alexandra Vuijk
Fotografie: Petri Bakker