“Geef tijdens onderhandelingen nooit iets weg waarvan je niet weet wat het waard is voor de ander.”

Na een loopbaan in de advocatuur is Hanneke Holthuis nu bijna vier jaar General Counsel en Hoofd juridische zaken bij Pictoright. Vanuit die functie is zij regelmatig betrokken bij meerpartijenonderhandelingen. In november 2020 volgde Hanneke de tweedaagse training Harvard Onderhandelen bij het ADR Instituut. Waarom wilde zij dat? En wat zijn haar ervaringen?

Complex speelveld

“Pictoright is de auteursrechtenorganisatie voor onder meer fotografen, beeldend kunstenaars, ontwerpers, illustratoren en architecten. Kortom, beeldmakers en hun erfgenamen. Wereldwijd behartigen wij de auteursrechtelijke belangen van bijna 100.000 beeldmakers. Dat doen we zowel individueel, bijvoorbeeld voor de erfgenamen van Picasso, maar ook collectief”, vertelt Hanneke enthousiast.

“Geef tijdens onderhandelingen nooit iets weg waarvan je niet weet wat het waard is voor de ander.”

“Voor het collectieve rechtenbeheer zitten wij namens beeldmakers aan de onderhandelingstafel met verschillende partijen. Dat is een heel interessant maar complex speelveld, waar politiek bij komt kijken en vaak ook lobbywerk. Vanuit die rol voelde ik de behoefte om mij meer te verdiepen in het onderhandelingsproces.”

Vogelvluchtperspectief

“Toevallig kende ik het ADR Instituut al, want in mijn studententijd heb ik er bijna vier jaar als cursusondersteuner gewerkt. Ik kende de training Harvard Onderhandelen dus ook, waardoor mijn keuze voor het ADR Instituut een logische was.” Door haar eerdere kennismaking met het Harvard Onderhandelen wist Hanneke goed wat ze in de training wilde leren. “Ik wilde graag meer inzicht krijgen in het volledige onderhandelingsproces. Vaak ben je tijdens onderhandelingen heel erg bezig met je eigen standpunten, maar het kan voor het proces heel nuttig zijn om vanuit een soort vogelvluchtperspectief te overzien wat er aan tafel gebeurt. Daarnaast wilde ik heel graag nieuwe onderhandelingsvaardigheden leren, zoals schillen.”

Loopgravenoorlog

Gevraagd naar haar meest waardevolle inzicht uit de training, antwoordt Hanneke direct: ”Geef nooit iets weg waarvan je niet weet wat het waard is voor de ander. Toen ik dat aan het begin van de training hoorde, dacht ik ‘Het zal wel’, maar aan het eind van de training begreep ik het heel goed. Het is namelijk zonde als je zomaar iets weggeeft wat heel waardevol blijkt te zijn voor de ander. Andersom helpt het niet als je dénkt dat je iets weggeeft wat heel waardevol is voor de ander, terwijl het dat eigenlijk niet is. Sinds de training probeer ik dus beter te begrijpen hoe de ander erin staat.” 

Ook de andere vaardigheden probeert Hanneke al vaker toe te passen. “Dat gaat natuurlijk nog niet perfect, maar het feit dat ik onderhandelingen nu anders inga dan hiervoor, is al zo veel winst. Eigenlijk zouden alle partijen die bij complexe onderhandelingen betrokken zijn deze training moeten volgen, ook in mijn branche. Het is echt niet zo dat je elkaar dan nog meer beconcurreert, in deze training leer je juist hoe je samen tot goede resultaten komt, voor alle partijen. Daarmee wordt het onderhandelingsproces veel minder een loopgravenoorlog.”

Ook starten met een tweedaagse Harvard Onderhandelen training om jouw onderhandelingstechnieken verder te ontwikkelen? Klik hier voor data en meer informatie.

Deze training verzorgen wij voor vele bedrijven en beroepsgroepen incompany.