“De grootste eye-opener: vooraf je Beste Alternatief Zonder Overeenkomst bepalen.”

“Het is voor iedereen goed om door standpunten heen te kijken, naar de wensen, zorgen en behoeftes die erachter liggen. Als je die boven tafel krijgt ga je op een heel ander niveau het gesprek aan. Ik weet zeker dat daar veel conflicten mee voorkomen kunnen worden.”

> Lilian Bakker, bedrijfsjurist bij felix.

Lilian Bakker is sinds 4,5 jaar bedrijfsjurist bij felix., een een advieskantoor op financieel, administratief, fiscaal en juridisch gebied voor het MKB en de hippische sector. In 2021 volgde zij de 2-daagse training Harvard Onderhandelen bij het ADR Instituut. Tijd voor een interview over deze keuze en haar ervaringen.

Onderhandelingsvaardigheden

“Ik kom uit een echt ondernemersgezin uit Genemuiden, de tapijtstad van Nederland. Van daaruit had ik altijd al interesse in het bedrijfsleven en dan met name het MKB. Na mijn studie rechten in Groningen kwam ik dus al vrij snel als bedrijfsjurist bij felix. terecht. Ik werk nu voornamelijk voor MKB-ondernemingen uit de bouw, de zakelijke dienstverlening en de hippische sector. Onze juridische dienstverlening is heel breed en beslaat alles waar een ondernemer mee te maken krijgt, van algemene voorwaarden, contracten en procedures tot bedrijfsovernames. In 2019 volgde ik de postacademische beroepsopleiding voor bedrijfsjuristen. Tijdens die opleiding kregen we ook een training onderhandelingsvaardigheden, die werd verzorgd door een docent van het ADR Instituut.”

Beste Alternatief Zonder Overeenkomst

“Vanuit felix. wordt er veel geïnvesteerd in persoonlijke ontwikkeling en opleidingen. We krijgen ook veel ruimte om daar zelf invulling aan te geven. Omdat de training onderhandelingsvaardigheden mij steeds was bijgebleven, wilde ik mij daar graag verder in gaan verdiepen. Zeker in mijn juridische praktijk krijg ik best vaak te maken met cliënten die een geschil opgelost willen hebben. Ik wilde meer vaardigheden ontwikkelen om dat buiten de rechter om te kunnen doen. Als dat lukt bespaart het partijen veel tijd en geld. Naar de rechter gaan kan altijd nog.”

Vanuit haar beroepsopleiding was Lilian nog bekend met het ADR Instituut. Samen met de directeur van felix., een accountant en bedrijfsadviseur, volgde zij in het najaar van 2021 de training Harvard Onderhandelen. Op de vraag wat het belangrijkste is dat zij daar heeft geleerd, antwoordt Lilian: “De grootste eye-opener voor mij was dat je vooraf kunt bepalen wat je BAZO is. BAZO staat voor het Beste Alternatief Zonder Overeenkomst. Veel mensen zijn van nature geneigd om een bepaalde onder- of bovengrens te hanteren. Zo’n limiet maakt onbewust minder flexibel, remt de creativiteit en kan ook tegen je werken, omdat je niet op zoek gaat naar oplossingen die beide partijen kunnen dienen. Ik vraag cliënten die bij mij komen nu altijd goed na te denken over de alternatieven, mochten de onderhandelingen of de procedure op niets uitlopen. Dat werkt heel goed en leidt vaak tot verrassende uitkomsten.” 

Breed toepasbaar

Volgens Lilian is de training breed toepasbaar en zeker niet alleen geschikt voor advocaten en juristen. “Ik denk dat deze training geschikt is voor alle MKB-adviseurs en accountants, maar bijvoorbeeld ook voor mensen in de sales. Je kunt de vaardigheden zelfs in de privésituatie toepassen. Mijn directeur was in eerste instantie best een beetje sceptisch, hij dacht dat de training erg juridisch zou zijn, maar hij was na afloop ook heel enthousiast. Het is voor iedereen goed om door standpunten heen te kijken, naar de wensen, zorgen en behoeftes die erachter liggen. Als je die boven tafel krijgt ga je op een heel ander niveau het gesprek aan. Ik weet zeker dat daar veel conflicten mee voorkomen kunnen worden.”

Over de training Harvard Onderhandelen