Mediator training: “In de praktijk zijn veel meer oplossingsrichtingen mogelijk.”

Mediator training: “In de praktijk zijn veel meer oplossingsrichtingen mogelijk.”

Een interview met Banu Bulucu-Wouters, advocaat.

“Na het volgen van de mediator training in de vorm van Harvard Onderhandelen merkte ik dat er ook in de praktijk vaak veel meer oplossingsrichtingen mogelijk zijn dan ik van tevoren had gedacht.”

Banu werkt al geruime tijd als jurist omgevingsrecht bij de gemeente Amsterdam. In februari 2019 is zij daarnaast gestart met de advocatenopleiding. Zij maakt als mediator deel uit van de interne bemiddelingspool van de gemeente Amsterdam. Zij volgde zowel de basistraining Harvard Onderhandelen als de beroepsopleiding Legal Mediator van het ADR Instituut.

“In de praktijk zijn veel meer oplossingsrichtingen mogelijk.”

“Toen ik net als jurist bij de gemeente Amsterdam werkte bestonden mijn werkzaamheden voor een deel uit het coördineren van klachten. Toen heb ik geleerd actief te luisteren. Dat aandachtig luisteren de grootste hobbel voor een bevredigende oplossing wegnam was een eyeopener voor mij. Als jurist luister je namelijk vooral toetsend en weerleggend, maar dat blijkt in de praktijk vaak inefficiënt.

Later kwam ik in mijn werk in aanraking met de Nieuwe zaaksbehandeling bij de afdeling bestuursrecht van de rechtbank. Die werkwijze is gericht op het dejuridiseren en oplossen van conflicten. Het gaat niet zozeer om het formele besluit en of dat juridisch correct is, maar veel meer om de belangen van partijen en hoe zij elkaar daarin tegemoet kunnen komen. In dat kader heb ik de mediator training Harvard Onderhandelen van het ADR Instituut gevolgd.

De training was intensief, twee volle dagen, maar was ontzettend leerzaam. Dat kwam met name door de manier waarop de training werd gegeven. Er werden veel casussen en voorbeelden uit de praktijk behandeld. Daarbij leerde ik hoe essentieel het is om gesprekken goed voor te bereiden, van tevoren alle belangen in kaart te brengen en helder voor ogen te hebben wat je de ander kunt bieden. Dat klinkt misschien als overbodig en onnodig voorwerk maar dat maakt bij onderhandelingen echt een verschil. 

“Ik heb geleerd mijn gesprekspartners te benaderen als partner, in plaats van als een tegenstander die overwonnen moet worden.”

Ook het verkennen van de verschillende oplossingsrichtingen is iets wat ik in deze training heb geleerd. Vaak denk je van tevoren dat je alles wel weet en welke richting het op moet met onderhandelingen, maar in de praktijk blijkt dat niet altijd zo te zijn. Ik heb geleerd om minder te oordelen, minder voor de ander in te vullen en de vooraf uitgedachte strategie los te laten. Daarmee sluit je je namelijk af voor een heleboel andere oplossingsrichtingen. Toen ik deze training had afgerond merkte ik dat er ook in de praktijk vaak veel meer oplossingsrichtingen mogelijk zijn dan ik van tevoren had gedacht.

Tot slot heb ik geleerd om mijn gesprekspartners te benaderen als een partner, in plaats van als een tegenstander die overwonnen moet worden. Dat maakt de gesprekken die ik voer, ook privé, veel prettiger en constructiever.” 

Download de 5 Tips onderhandelen